Ondermijningsbeleid

Ondermijningsbeleid

Tot tien jaar geleden werden coffeeshops en smartshops beschouwd als een veilig en legaal alternatief voor illegale drugshandel. Ons wereldberoemde gedoogbeleid aangaande de vrije verkoop van cannabis is hier het resultaat van. Hetzelfde geldt voor de vrije verkoop van plantaardige psychoactieven kruiden en truffels in smartshops. Ruim tien jaar geleden begon het beeld van smartshops bij de politiek echter langzaam te veranderen waarbij smart- en coffeeshops meer en meer worden beschouwd als ondermijning van de bovenwereld. Via smart- en coffeeshops zouden mensen aan de drugs worden geholpen, waardoor ze sneller de overstap maken naar harddrugs. Ook zouden smartshops producten leveren aan criminelen, zo wordt geredeneerd.

ondermijningsbeleidHet idee dat coffeeshops en smartshops criminaliteit en harddrugsgebruik bevorderen, is altijd omarmd door mensen die een oorlog voeren tegen drugsgebruik. Voorheen waren dit de rechtse politici, maar vanuit linkse hoek wordt deze zienswijze meer en meer omarmd.

Dit zorgt voor een buitengewoon agressief maatschappelijk klimaat gericht tegenover smartshophouders. Zo wil het gebeuren dat gemeenten niet duidelijk zijn in wat voor hen de voorwaarden zijn waar smartshops zich aan moeten houden. Op een dag kan een inval plaatsvinden en op basis van totaal onlogische argumenten wordt een winkel gesloten. Er zijn verder steeds meer banken die van de ene op de andere dag de rekening van een smartshophouder bevriezen, waarbij smartshopeigenaren worden beschuldigd van criminele activiteiten. Trust pilot is een ander voorbeeld, deze zegt zonder pardon lidmaatschappen op van online-smartshops en in sommige gevallen geven ze ook nog een negatieve beoordeling. Dan is er nog een stofgroepen-wet in de maak die zodra deze in werking wordt gesteld ertoe leidt dat een hele stofgroepen verboden wordt. Verder loopt er nu een rechtszaak met de belastingdienst, waarbij er sterke vermoedens bestaan van willekeur. Smartshops worden heel anders behandeld dan health-stores, drogisterijen en reformwinkels, terwijl een deel van het assortiment overlappend is.

Dat ons Nederlandse kabinet een steeds strenger drugsbeleid hanteert, terwijl in de landen om ons heen en zelfs in Amerika het juist steeds vrijer wordt, valt niet te rijmen. Willen smartshops blijven voortbestaan dan zal er samengewerkt moeten worden. Ben je een smartshophouder en ben je nog geen lid, overweeg dan een lidmaatschap, want samen staan we sterk. Klik hier voor ons lidmaatschap. Ben je een klant of sympathisant van smartshops en wil je dat onze branche bestaansrecht behoudt? Steun ons en wordt vriend van de VLOS. Wil je meer weten over onze vrienden-actie? Klikt hier voor meer informatie.

psychonaut by Jake